Yellow and Black Global Response Engineer LinkedIn Banner.png

Pol Castellanos Mayós
Barcelona,
1991

Pol Castellanos Mayós va néixer a Barcelona el 7 de juny de 1991. Fill de pares farmacèutics amb orígens a Tagamanent, al Vallès Oriental, i a Baldellou, a la Llitera, es va criar al barri de Sant Andreu del Palomar amb el seu germà petit Genís. Va cursar la primària al CEIP Pegaso i la secundària i el batxillerat a l’IES Príncep de Viana, tots dos al mateix barri.

 

Des de petit sempre li ha agradat llegir i escriure. La seva primera novel·la (no oficial) la va escriure amb sis anys; es titulava El monstre de les neus i tenia deu pàgines grapades i una coberta plenes d’il·lustracions. Narrava les colònies d'una classe, que topaven amb un monstre que va resultar ser (espòlier)... un conill.

 

Durant la secundària, solia passar-s’ho bé presentant els seus relats als Jocs Florals escolars (per sorpresa de la resta de la classe, que més aviat es prenien l’activitat amb una mandra infinita). Un dia, quan tenia quinze anys, mentre estava malalt a casa, va començar a dissenyar una gran saga de fantasia èpica, amb un mapa i tot. En va arribar a escriure cent pàgines i mai no la va acabar. Va cursar el batxillerat científic, però aviat va veure que allò no era per a ell i allà es va acabar la carrera científica, de la qual només en queda un Treball de Recerca sobre la qualitat del plàncton a la costa de Barcelona.

Quan va tocar escollir carrera, cap allà el 2009, va optar pel grau d’Estudis Literaris, a la Universitat de Barcelona, on va descobrir les teories literàries, la seva relació amb altres arts i una mostra respectable dels bars del centre de la ciutat.

 

Durant aquells anys, també va fer cursos a l’Escola d'Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on va aprofundir en les tècniques narratives i l’arquitectura de les històries. D’aquells cursos en van sortir relats que va presentar a certàmens literaris, alguns dels quals –per sorpresa– els va guanyar. Va ser el cas de Noranta-sis espelmes, que va rebre el premi Pilar de Vuit 2013, i Chopin al vent d’hivern, amb el Francesc Bru de Narrativa 2014.

El 2013, quan es va graduar, no en va tenir prou i va decidir cursar el màster de Creació literària de la Universitat Pompeu Fabra, on va intentar impregnar-se de la saviesa dels seus il·lustres professors i convidats. Amb tot, calia guanyar-se les garrofes, així que l’any següent va estudiar per ser professor i va començar a exercir la docència de Llengua catalana i literatura a la secundària i el batxillerat de diversos instituts.

El que de debò ha volgut sempre ha estat escriure novel·les, de manera que va deixar enrere els relats i s’hi va centrar. En va deixar alguna a mitges, però el 2018 va aconseguir acabar la primera: un thriller històric juvenil. L’editorial Estrella Polar s’hi va interessar i, finalment, va debutar el 2019 amb L’impostor de Viena. La novel·la va entrar a diversos instituts i el 2020 va rebre el premi Alba al Millor llibre fantàstic per a joves en català, en la seva primera edició, que es va entregar a la llibreria Gigamesh.

La segona novel·la reprèn alguns personatges de la primera en una nova trama que transcorre uns anys abans (una preqüela, doncs). Es tracta de L’assassina de Venècia, també publicada per Estrella Polar i que el 2021 va rebre el premi Ramon Muntaner de narrativa juvenil.

Premis

  • 2022: Nominació al XXIII Premi Llibreter en la categoria Infantil i Juvenil en Català per L’assassina de Venècia (Estrella Polar)

  • 2021: Premi Ramon Muntaner de narrativa juvenil per L’assassina de Venècia (Estrella Polar)

  • 2020: Premi Alba al Millor llibre fantàstic per a joves en català per L’impostor de Viena (Estrella Polar)

  • 2014: Premi Francesc Bru per Chopin al vent d’hivern (Relat)

  • 2013: Premi Pilar de Vuit per Noranta-sis espelmes (Relat)

Enllaços

Imatges de premsa

Crèdit: ©Xavier Torres-Bacchetta